Stäng

Är du också strumpnörd?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och de bästa rabatterna!

Nya prenumeranter får 20% på första ordern.

DEN FUNKTIONELLA FOTEN

DEN FUNKTIONELLA FOTEN

En frisk och stark fot är avgörande för att kunna röra sig smidigt och upprätthålla en god balans. Tyvärr är foten en lite bortglömd del av vår kropp. 

Fotens uppgift

Fotens uppgift är att vara ett stöd och fördela vår vikt jämt och kontrollera vår kroppshållning. Ju bredare foten är att stå på desto mer är stabil blir den när vi står upp. Det är bredden och stabiliteten i framfoten som är särskilt viktig. Här belastas foten mest. Genom att få en större spridning på tårna och stortån minskar trycket på framfoten. Trycket fördelas jämnare och det i sin tur stabiliserar foten och fotleden.

Ökad balans med funktionell fot

En funktionell fot bidrar till ökad balans. När våra fötter är starka och flexibla kan vi stå stadigt och fördela vår vikt jämnt. Detta minskar risken för att snubbla eller falla och hjälper oss att upprätthålla en god kroppshållning. Genom att träna och stärka fotens muskler kan vi förbättra vår balans och minska risken för fallrelaterade skador, särskilt hos äldre människor.

Fritt tåutrymme med tåstrumpor

Det är vanligt att tår kläms ihop i smala skor som inte följer fotens naturliga form, och detta kan leda till smärta vid rörelse. För att återställa fotens naturliga funktion är det viktigt att belasta foten regelbundet med skor som är designade efter fotens naturliga form och tillåter tårna att sprida ut sig och stabilisera foten.

Tårnas fria tåutrymme är viktigt eftersom det tillåter tårna att sprida sig naturligt när vi går eller springer. Detta minskar risken för att tårna ska klämmas ihop eller överlappa varandra, vilket kan leda till smärta och obehag. Dessutom hjälper det till att förbättra blodcirkulationen i foten och främjar en bättre muskelaktivering.

Som hjälp för att sprida ut tårna kan vi använda tåstrumpor som genom sina fem tår separerar tårna ifrån varandra.

Bred tåbox på skor och strumpor

En bred tåbox är också en viktig faktor för en funktionell fot. Många skor har en smal tåbox som begränsar tårnas rörelsefrihet och kan orsaka obehag och smärta. Genom att välja skor med en bred tåbox kan vi ge våra tår tillräckligt med utrymme att sprida sig och röra sig naturligt. Detta hjälper till att förbättra fotens stabilitet och minskar risken för skador och överbelastning. 

Genom att tillverka strumpor där tårna får gott om plats främjar vi att tårna får gott om utrymme. Se våra strumpor med bred tåbox här.

Träna upp fotens muskler

Det är också viktigt att träna och stärka fotens muskler regelbundet genom att göra övningar som tågrepp och fotrullning. Att gå barfota på mjukt underlag kan också vara fördelaktigt för att stärka fotens muskler och förbättra balansen.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Varukorg