Stäng

Är du också strumpnörd?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och de bästa rabatterna!

Nya prenumeranter får 20% på första ordern.

Kompressionsklasser och denier

Kompressionsstrumpor och stödstrumpor delas in i vilket tryck de har kring ankeln. Detta kallar man för kompressionsklass. Trycket anges i mmHg, millimeter kvicksilver. 

Kompressionsklass 1 och 2

Klass 1 har en lätt kompression och ligger någonstans inom spannet 15-20mmHg. Är den lägsta medicinska klassen och används framförallt i förebyggande syfte och vid trötthetssymptom i benen. Perfekt för gravida, på resan och vid stillasittande eller vid hög belastning på benen. Rekommenderas personer utan sjukdomsbild. 

Klass 2 och uppåt används vid svåra trötthetssymptom i benen, venösa bensår, lymfödembehandling etc. Ordineras av läkare eller behörig sjukvårdspersonal.

Denier för stödstrumpor

Kompressionsstrumpor och stödstrumpor i nylon anges även i Denier. Detta kan ibland vara lite missvisande. Denier är i grunden ett mått på tjockleken på ett garn som används för nylonstrumpor. Denier anger vikten på ett garn som är 9144 meter långt. Ju högre vikt på garnet, desto tjockare garn och ju högre deniernummer. Ett 70 denier garn med längden 9 144 meter väger alltså 70 gram. 

Vid tillverkning av kompressionsstrumpor i nylon så anger denier kompressionen i strumpan. 70DEN ligger runt 15-18mmHg och 140DEN ligger runt 18-21mmHg. Detta har dock inte med tjockleken på garnet att göra. En kompressionsstrumpa på 140DEN kan vara tunnare och mer genomskinlig än en på 70DEN. Här är det själva sticktekniken och strukturen på strumpan som påverkar denierangivelsen.

Varukorg