Stäng

Är du också strumpnörd?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och de bästa rabatterna!

Nya prenumeranter får 20% på första ordern.

Varför kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och motverkar på så sätt svullna och värkande ben. Benen känns piggare, mer energifyllda och du orkar mer helt enkelt.

Kompressionsstrumpornas effekt på blodcirkulationen och användningen av kompressionsstrumpor är väl dokumenterad, och en beprövad metod.

Vem ska använda stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Alla behöver kompressionsstrumpor! Sitter du stilla på ett kontor hela dagarna, eller står och går du på ett hårt golv? Reser du ibland, går på en långpromenad eller är ute på en shoppingrunda? Är du gravid eller har problem med svullna fötter när det blir varmt ute? Du kanske har besvärliga åderbråck eller venösa bensår? Vid alla dessa tillfällen så är kompressionsstrumpor en perfekt produkt. 

Vardagligt och medicinskt syfte

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor används både i förebyggande och i medicinskt syfte men också inom sporten. Kompressionsstrumpor stimulerar blodcirkulationen i benen och har en mycket god förebyggande effekt mot svullna och trötta ben vid tex graviditet, på flygresan, för dem som sitter eller står och går mycket eller belastar benen på annat sätt.

När det är av medicinskt syfte som tex vid svåra åderbråck eller bensår så skall de högre klasserna 2 och uppåt användas, vilket provas ut av en läkare. Läs här om kompressionsklasser på stödstrumpor

Sport och återhämtning

På senare tid har kompressionsstrumpor blivit mycket populära inom sporten. Både under träning men kanske speciellt som återhämtning efteråt. Under själva utförandet av sportaktiviteten förhindrar det extra trycket kring vaderna muskelvibrationer i området. Efter sportaktiviteten ökar kompressionsstrumporna blodgenomströmningen i musklerna och gör att musklerna återhämtar sig snabbare och man reducerar på så sätt också träningsvärk. Läs här om Snabbare återhämtning efter träningen med kompressionsstrumpor

Så här fungerar stödstrumpor och kompressionsstrumpor

Om vi har dålig cirkulation i benen känns de "trötta", stumma och kan värka. När blodflödet försämras ökar blodtrycket i venerna vilket framförallt känns av i ben och fötter.

Inne i benet sitter klaffar som ser till att det syrefattiga blodet flyter i riktning mot hjärtat. Blir trycket i benen för högt så tänjer klaffarna ut sig och sluter inte tätt, vilket gör att transporten av blodet tillbaka till hjärtat försämras och man kan uppleva trötta, tunga och svullna ben. Det finns risk att utveckla spindelvener, åderbråck och till och med bensår om blodcirkulationen försämras.

Kompressionsstrumpor hjälper blodet i venerna, genom ett tryck över ankeln, att ta sig till hjärtat och motverkar på så sätt svullnader i benen. 

Det är viktigt att trycket är graderat dvs att trycket är högst kring ankeln och avtagande upp mot hjärtat.

Varukorg