Stäng

Är du också strumpnörd?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och de bästa rabatterna!

Nya prenumeranter får 20% på första ordern.

STILLASITTANDE LIVSSTIL

STILLASITTANDE LIVSSTIL

Tillhör du dem som sitter stilla större delen av din dag? Mycket stillasittande under dagen kan ge stela och svullna ben. Känner du igen dig? Du är inte ensam!

Att ben och fötter svullnar upp när du sitter still beror på att blodcirkulationen hämmas om du inte rör på sig med jämna mellanrum. Vi lever ett allt mer stillasittande liv både under arbetstiden men även hemmavid. Många arbetsuppgifter på kontor utförs framför en bildskärm vilket innebär att arbetet är bundet till en plats. Då är det viktigt att du har chansen att växla mellan att sitta och stå, samt att röra på sig flera gånger om dagen. Vi tar oss ofta fram med bil, buss eller tåg och när vi kommer hem så är det lätt att hamna framför TVn eller datorn.

Risker med stillasittande

Våra kroppar är utformade för att vara i rörelse, men idag sägs det att vi sitter stilla ungefär 60 procent av vår vakna tid. Detta beror på att många spenderar större delen av sina arbetsdagar sittande, vilket i sin tur leder till att många får problem med stel nacke, värk i rygg och svullna, tunga ben och fötter. Idag vet vi också att ett långvarigt stillasittande inte är bra för vår hälsa. Det talas om att det även ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes samt att stillasittande är en hälsorisk i klass med rökning, stress och högt blodtryck! Dessa risker minskar om du ofta tar en kort paus och rör på dig.

Stillasittande livsstil som medicinsk term

Det har forskats en del kring långvarigt stillasittande. Stillasittande livsstil är en medicinsk term som innebär att det inte råder någon fysisk aktivitet i de stora muskelgrupperna. Forskning visar att längre stunder av stillasittande, trots övrig fysisk aktivitet, innebär tydliga hälsorisker. I stora drag så innebär det att om du sitter stilla under långa perioder så har du en ökad risk för te x hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, diabetes typ 2 och försämrad blodcirkulation, trots att du motionerar regelbundet. 

Små korta avbrott och vardagsmotion

Att minska ner på sitt stillasittande genom att försöka lägga till stunder av rörelser minskar hälsoriskerna som uppstår vid långvarigt stillasittande som t ex att du lägger på dig farlig övervikt. Att stå upp vid skrivbordet eller att aktivt välja trappan istället för hissen kan vara avgörande. Det är just den lågintensiva vardagliga aktiviteten som bryter av stillasittandet som har den mest positiva effekten.

Små, korta avbrott från skrivbordet minskar också risken att du lägger på dig farlig övervikt. Under de senaste åren har forskare upptäckt att ett stillasittande arbete leder till ett underskott av energi. Energiunderskott innebär att en person inte gör av med tillräckligt mycket energi jämfört med hur mycket energi hen tar in via mat och dryck. Detta energiunderskott kan leda till problem med vikten. Övervikt leder ofta i sig till svullna ben och fötter.

Skapa naturliga bensträckare på arbetsplatsen

  • Varva sittande och stående vid skrivbord
  • Placera skrivaren långt ifrån din arbetsplats så du måste resa dig varje gång du skriver ut
  • Korta bensträckare var 30:e minut
  • Sitt på en pilatesboll
  • Ta en kort promenad på lunchen
  • Gå bort till kollegan och prata istället för att ta telefonen
  • Drick mycket och gå ofta på toaletten

Rörelse till och från jobbet

  • Ta trappan istället för hissen
  • Öppna garageporten manuellt istället för med fjärrkontrollen
  • Hoppa av bussen en hållplats tidigare

Försämrad blodcirkulation vid stillasittande

Att planera in små korta avbrott under långvariga perioder av stillasittande är alltså viktigt. Dessa avbrott när du rör på dig har visat sig ha positiva effekter på blodcirkulationen och motverkar svullna ben och fötter. Vi mår bra av rörelser som håller cirkulationen igång. Ett arbete där du sitter mycket under dagen kan leda till svullna fötter och ben. När du ställer dig upp bör du röra aktivt på benen för att få igång blodcirkulationen. Passa även på att mjuka upp skulderbladen och axlarna med små försiktiga cirkelrörelser.

Kompressionsstrumpor från Funq Wear hjälper blodcirkulationen på traven och motverkar svullna ben och fötter. Även värk i handlederna blir allt vanligare ju mer vi sitter framför datorn. Prova våra handledsvärmare med lätt terapeutiskt stöd! Matcha dina handledsvärmare med våra kompressionsstrumpor designade för såväl kostym som ledig klädsel. 

Källor:

Stillasittande och ohälsa – en litteratursammanställning

Folkhälsomyndigheten

Långvarigt stillasittande - en hälsofara i tiden

Elin Ekblom Bak

Projektet "Långvarigt sittande - en hälsofara i tiden"

www.GiH.se

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Varukorg